Relatiecoaching
ADD/ADHD in relaties
Het herstellen van vertrouwen en verbinding
ADD: Leren begrenzen, luisteren en in verbinding blijven
Ook als ADD-er ben je heel gevoelig. Afwijzing, faalangst kunnen nare triggers zijn in je relaties. Juist dan is een veilige haven een grote plus in jouw leven.
Hoe fijn is het dat jij dan een liefdevolle partner hebt, die zijn grenzen goed kent en jullie relatie zo fijn vindt omdat jij een creatieve, enthousiaste geest hebt en empathisch vermogen?
Daar waar het lastig is, is ook weer het gesprek, een knuffel, en voelen dat het helemaal goed is zoals je bent, de grote verbinder voor jullie relatie. Je eigen behoeften kennen, die kunnen uitspreken, er helemaal mogen zijn, daar droom jij toch van?
Ik leer jullie op een heel natuurlijke manier grenzen te creëren , echt te luisteren, in verbinding te blijven zonder jezelf te hoeven redden “omdat het allemaal te veel is”.
Eigenaarschap is dan heel belangrijk.
Partners van mensen met ADD kunnen behoefte hebben aan gelijkwaardigheid in de relatie die soms in het geding komt. Het chaotische brein van de ADD-er kan ervoor zorgen dat die in een kindrol terechtkomt, waardoor de ander naar de ouderrol getrokken wordt. De verhoudingen worden dan ongemerkt scheef. Soms verzucht een partner dan: “Ik heb niet 2 maar 3 kinderen, ik ben zo moe”.
Werken aan structuur, rust en regelmaat is ook voor mensen met ADD een dagelijkse must. Ademhalingstechnieken, sporten, mediteren, yoga. Overbelasting en uitputting liggen al snel op de loer.
Mensen met ADD hebben meer dan anderen behoefte aan gehoord en gezien worden.
Dat speelt in jullie relatie dus een belangrijke rol. Hoe leer je dan te luisteren en daarin te begrenzen zonder conflict?
“The quality of our relationships determines the quality of our lives.”
– Esther Perel